Vormonderzoek

De rode lijn in mijn vrije werk is vormonderzoek. Beginpunt is vaak een wit vel papier, waarop ik teken, waarin ik snij, waarmee ik vouw en wat ik met plakband weer aan elkaar plak. Ik zoek vormen die me verrassen, zowel twee als drie dimensionaal. Deze vormen maak ik daarna met andere materialen. Soms wordt het een meubel of een lamp.

Puzzelstukken

Een rechthoekig vel papier wordt in stukken gesneden, waarna de rechte zijdes weer aan elkaar worden geplakt. Dit snijden en plakken kun je een aantal keren herhalen. De vormen die zo ontstaan, passen als puzzelstukken in elkaar.

Ronde vouwlijnen

De Hardbord Meubel Collectie komt voort uit een vormstudie naar het buigen over ronde vouwlijnen. Dit leverde een aantal vormen op, met bolle en holle vlakken. Het is ook mogelijk twee bolle of twee holle vlakken aan elkaar te maken. Alle meubels zijn hier variaties op. Het buigen geeft de meubels stevigheid. De afwisseling van holle en bolle vlakken zorgt voor speelsheid en ruimtelijkheid.

Stoelen

Wanneer je stoelen van de zijkant bekijkt, kun je ze vereenvoudigen tot een grafisch teken.

Kasten / kisten

Een grote kast kan een stapeling zijn van kisten of hij kan verdeeld zijn in kleinere vakken. In beide gevallen kan een horizontale verdeling of een verticale verdeling overheersen. Bij de molenwiek verdeling zijn beide in evenwicht. Alle kasten hieronder bestaan uit dezelfde vakken.

Schuin

Het schuin plaatsen van een vorm maakt hem los van de rechthoekige ruimte. Het brengt een vorm in beweging, geeft hem richting. Onderstaande vorm vind ik interessant omdat hij twee rechte hoeken heeft. Deze vierhoek heeft geen naam, het is geen parallellogram, trapezium, ruit of vlieger.

Vouwen

Papier vouwen is een goede manier om het verband tussen twee dimensionale en drie dimensionale vormen te onderzoeken. 

Chaotische patronen

Zeven driehoeken

Wanneer zeven gelijkzijdige driehoeken in een punt samenkomen, ontstaan warrige vormen. Het oppervlak is groter dan een plat vlak en raakt in de knel.

Ook bij onderstaande vorm komen zeven gelijkzijdige driehoeken in een punt samen. Het is een vorm die verder kan groeien volgens een algoritme.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial